05/07/2022

Har Indavl effekt på pindsvinenes levealder?

Indavl ser ikke ud til at have en effekt på pindsvinenes forventede levealder

Tidligere dannede prøver fra de samme, døde pindsvin grundlag for et studie af pindsvins genetik, der viste, at de danske pindsvin er ret indavlede. Derfor kunne de nu undersøge, om indavl forkortede pindsvinenes liv. Overraskende nok syntes indavl ikke at have en effekt på pindsvinenes levealder.

Det er rigtig vigtig viden, da der generelt er mangel på information om konsekvenserne af indavl hos vilde dyr. Mange bestande af vilde dyr er desværre i tilbagegang, og oplever derfor ofte en forhøjet indavl, da det kan være svært at finde egnede mager. Derfor bidrager de, og pindsvinene, nu med en af de første grundige undersøgelser af effekten af indavl på levealder. Og deres undersøgelse tyder på, at hvis pindsvinene ellers, på trods af indavl, der jo kan medføre en række alvorlige arvelige sygdomme, er raske nok til at overleve til at blive voksne, så forkorter indavlen ikke deres levealder.

Vil du lære mere om studiet, kan du læse artiklerne fra Videnskab.dk samt The Conversation, eller se en video, hvor Dr. Pindsvin præsenterer resultaterne.

Den videnskabelige publikation kan downloades her: https://www.mdpi.com/2076-2615/13/4/626