23/12/2024

Drop truet torsk til nytår

Torsken er for mange en traditionel spise til nytår, men fisken er hårdt presset i de danske farvande. Derfor bør danskerne springer torsken over til årets sidste måltid og vælge bæredygtige alternativer.

For mange danskere er det en tradition at servere torsk nytårsaften. Men torsken er én af de arter, der er allerhårdest presset i de danske farvande, og i Østersøen er torskens tilstand faktisk så kritisk, at det er forbudt at fiske efter så meget som en enkelt torsk selv for lystfiskere.

Derfor bør man springe torsken over til årets sidste måltid og i stedet gå efter andre fisk til fejringen af det nye år, mener WWF Verdensnaturfonden.

”Torsken har det ikke godt i Danmark, og det skyldes flere forskellige faktorer, men særligt fiskeri med bundslæbende redskaber. Indtil torskebestandene får mere ro til at genoprette sig, skal vi vænne os til at spise noget andet, og heldigvis har vores farvande faktisk en hel del at byde på stadigvæk,” siger havbiolog Henrike Semmler Le.

Hun anbefaler, at man i stedet går efter østers, muslinger og blæksprutte som alternativer til en festlig nytårsmiddag.

Brug WWF’s Fiskeguide

Henrike Semmler Le anbefaler, at man spørger sin lokale fiskemand efter fisk i sæson og fisk, der er fanget med skånsomme redskaber, hvis man skal have fisk på bordet. Man kan også med fordel bruge WWF’s Fiskeguide til at vælge fisk fra sunde bestande.

Gå til Fiskeguiden

Hvis torsken skal have en chance for at genetablere sig i de danske farvande, kræver det ifølge havbiologen blandt andet, at vi fisker færre torsk og kraftigt begrænser fiskeri med bundslæbende redskaber samt reducerer kvælstoftilførsel. Ét af redskaberne til at få torsken på ret køl er områder, hvor naturen kan forskånes for menneskelige presfaktorer.

Spis gerne: Østers, nuslinger dyrket på line, blæksprutter og pighvar fra opdræt eller garnfanget

Undgå helst: Torsk, jomfruhummer (medmindre de er fanget med tejner), stenbiderrogn, ål