06/02/2020

Danske svin æder sig gennem regnskoven

Svineproduktionen i Danmark har værdifuld regnskov på samvittigheden, viser ny rapport. Hele 65 procent af den samlede import af soja, som svinene bliver fodret med, kommer nemlig fra lande med høj eller meget høj risiko for ulovlig afskovning.

WWF Verdensnaturfonden kan nu påvise, hvor stor indflydelse den danske import af soja, papir og tømmer har på den voldsomme skovrydning globalt. WWF Verdensnaturfondens rapport er den første nogensinde, der kigger lige netop de danske handelsvarer så grundigt efter i sømmene, og her viser det sig, at især sojaimporten er problematisk.

Svineproduktionen kræver meget foder, så når danske landmænd hvert år skal mætte omkring 33 millioner svin, bruger de store mængder soja. Den danske produktion og eksport af svin er vigtig for Danmarks økonomi, men problemet er, at 65 procent af den danske sojaimport kommer fra Brasilien, Argentina og Paraguay, hvor der er høj risiko for ulovlig afskovning.

Dermed har Danmark også en stor andel i de forfærdelige brande, der hærgede Amazonas og Brasiliens cerrado sidste år, og som er gået hårdt ud over vigtig biodiversiteten og dyrearter som jaguaren, tapiren og kæmpeodderen.

Der er med andre ord en direkte kobling fra ulovlig rydning af skov til det svinekød, vi danskere kan vælge i køledisken.

”Svinelandbruget har lovet bod og bedring i årevis, uden at der er sket noget som helst. Nu er problemerne med afskovning i verden så alvorlig, at vi som nation må stå ved vores ansvar. Danish Crown må, som Danmarks største kødproducent, gå forrest og sikre, at deres produktion er ansvarlig og uden regnskov på samvittigheden. Det kan de ganske enkelt gøre ved at købe ansvarligt produceret soja til de danske svin,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden og fortsætter:

“Og den gode nyhed er, at det kun vil koste dem én øre mere per kilo svin at sikre en ansvarlig produktion af svinekød.”

Hele 89 procent af Danmarks samlede sojaimport består af sojaskrå, som netop er det, der bliver brugt i foderet til svinene, ifølge den nye rapport, der er lavet i samarbejde med det Oxford-baserede analyseinstitut, 3Keel.

I alt importerer Danmark 1,8 millioner ton soja hvert år, hvilket gør krav på 898.000 hektar skov. Det svarer til et areal, der er større end Sjælland og Lolland til sammen.

Styr på varekæder og politisk regulering
World Ressource Institute estimerer, at op mod en tredjedel af de globale drivhusgasemissioner, der er nødvendige for at undgå temperaturstigninger på over 2° C, kan adresseres ved at stoppe skovødelæggelse verden over.

Og vi ved, at det er muligt. Arla har nemlig for længst taget stilling til de alvorlige konsekvenser, det vil have, hvis skovrydningen fortsætter. Der har de i flere år netop importeret ansvarlig soja til deres kvæg. Nu må svinelandbruget også følge trop.

”Der er ingen undskyldning for svineproduktionen længere, for den rigtige soja findes allerede derude. De kan reelt starte omstillingen til grise uden regnskov på samvittigheden i morgen -og jeg er sikker på, at danskerne gerne runder de 39,95 kroner for deres medister op til 40 kroner ligeud, for at redde regnskoven,” siger Bo Øksnebjerg.

I dag findes Alliance for Ansvarlig Soja under Dansk Initiativ for Etisk Handel, der har etableret et forpligtende samarbejde mellem en række relevante aktører fra dagligvarehandlen, fødevareproducenter, organisationer og myndigheder for at sikre fremdrift mod ansvarligt produceret soja. Den alliance er et rigtig vigtigt skridt i den rigtige retning. Inden længe præsenterer medlemmerne i alliancen en handlingsplan for, hvordan de sammen vil sikre, at al soja importeret til Danmark er produceret ansvarligt. Og her er det fuldstændig afgørende med ambitiøse mål, for alliancen er kun så stærk som de mål og handlinger aktørerne forpligter sig til.

Helt konkret er det oplagt, at dansk svinelandbrug i første omgang forpligter sig til at købe RTRS-kreditter svarende til den soja, de importerer. Det går direkte til de landmænd i Sydamerika, som producerer ansvarlig soja. Jo mere regnskovsvenlig soja, de køber, desto mere regnskovsvenligt svinekød kan landmændene producere.

Danish Crown og resten af det danske svinelandbrug bør også presse både danske grovvareimportører og de internationale sojaimportører til at gøre det samme. For på globalt plan drejer det sig faktisk kun om en håndfuld handelsvirksomheder, der skal importere ansvarligt produceret soja. Dermed er det muligt for Danmark at gøre en konkret forskel på internationalt plan.

Men virksomhederne skal ikke stå alene: Politikerne herhjemme bør kræve bæredygtig import ved lov, så Danmark bliver et grønt foregangsland, der viser vejen for andre lande.

Vis din støtte til regnskoven
Hvis du også vil stoppe Danmarks rydning af værdifuld natur og skov, kan du sende en mail med klare krav direkte til administrerende direktør i Danish Crown, Jais Valeur, ved at udfylde boksen herunder og trykke send.