Zebra

Unikke striber

Hvad vejer den?
200 til 450 kilo.

Hvad spiser den?
 
Græs.

Hvor hurtigt kan den løbe?
 
Op til 65 kilometer i timen.

Er zebraen truet?
 
Nej.

Forskellige striber

Zebraen lever på Afrikas savanner. Ligesom fingeraftryk for os mennesker er zebraens striber helt unikke. Der findes derfor ikke to zebraer med ens striber.

Der er flere teorier om, hvorfor zebraen har striber. En af dem er, at det gør det sværere for et rovdyr som løven at adskille omridset af enkeltdyr i flokken, så det er svært at jage zebraer i flok. Muligvis kan zebraerne i en flok også bedre genkende hinanden, når de har forskellige typer af striber. Den nyeste forklaring er muligvis også, at striberne er med til at holde blodsugende snyltere som hestebremser og klæg på afstand.

Én for alle og alle for én!

Zebraer lever i store flokke, men de holder sig til små grupper inde i flokken, som er deres familie. Zebraer er gode til at arbejde sammen og beskytte hinanden. Hvis flokken bliver truet af rovdyr, former zebraerne en halvcirkel mod rovdyret og angriber, hvis det er nødvendigt. Hvis et medlem af flokken er såret, vil de andre zebraer lave en cirkel rundt om det sårede medlem og skræmme rovdyret væk.

Hingstene slås om de unge hopper. En stor hingst kan samle sig et harem på op til seks hopper. Når et harem vandrer af sted, går de i en lige række med hingstens første mage forrest, den anden mage nummer to og så videre ned til den nyeste mage. Allerbagest går hannen og holder øje med, at der ikke er fare på færde.