Tun

En kæmpefisk

Hvad vejer den?
Nogle arter kan veje op til et halvt ton!

Hvor hurtigt kan den svømme?
Op til 100 kilometer i timen.

Hvor lang kan den blive?
 
Den største art, den blåfinnede tun, kan blive op til fire meter lang!

Vandets Porsche

Tun er fællesbetegnelsen for en gruppe af flere forskellige fiskearter. Tunfisk er generelt store, men de enkelte arter varierer i størrelse. Den blåfinnede tun er en rigtig kæmpefisk. Den kan blive op til fire meter og veje over et halvt ton.

Tun er fantastiske langdistancesvømmere og kan holde en høj fart i lang tid uden hvile. Når den blåfinnede tun jager et bytte eller flygter fra en haj, svømmer den nogle gange lige så hurtigt, som bilerne kører på motorvejen, det vil sige 100 kilometer i timen. Men ikke nok med det, den er også vildt hurtig til at accelerere. Den kommer faktisk hurtigere op i fart end en Porsche!

Kæmpe tun i Danmark

For kun 50 år siden fandtes der blåfinnede tun i Danmark. Hver sommer var der titusindvis af dem i de danske farvande. De vejede som regel 50 til 100 kilo, men en enkelt gang fangede man en ordentlig krabat på 700 kilo. Desværre blev de fisket så meget, at der til sidst ikke var flere tilbage i de danske farvande. I de seneste år er der set mange tun i de danske farvande. Det skyldes måske, at klimaændringerne har gjort vores farvande varmere. Tunen er dog fredet, så man må indtil videre ikke fange den.

Trusler

Der er rigtig mange i hele verden, der er vilde med at spise tun. Både fra dåse og frisk tun, som kan steges eller bruges til sushi. Det betyder, at alt for mange fisker efter tun. Man prøver at begrænse fangsten i de områder, hvor den er truet.