Anakonda

Vandets elefant

Hvor lang bliver den?
Tre til fire meter lang.

Hvad vejer den?
 
200 til 900 kilo.

Hvor gammel bliver den?
 
50 til 60 år.

I fjern familie med elefanten

Den er stor og ligner ikke noget andet pattedyr, men søkoen er faktisk beslægtet med elefanten. Søkoen lever forskellige steder i verden i lunt og varmt ferskvand og havvand. Søkoen er det eneste vandlevende pattedyr, der udelukkende er planteæder. Den græsser på havbunden, spiser rødder, havgræs og flydende planter. En søko æder 10 til 15 procent af sin kropsvægt – hver dag! Det svarer til 20 til 90 kilo planter!

Der findes fire forskellige arter af søkøer. Den ene hedder dygong, og så er der tre arter af manater.

Myten om havfruer

Når hunnen har en unge, kan man høre dem kommunikere med lyde. Ungen dier fra to svulmende bryster, der kan ligne kvindebryster. Når ungen dier, ligger hunnen i vandoverfladen. Ungen bliver hos sin mor i to år. Man tror, at myten om havfruer startede, dengang man begyndte at opdage søkøer. Sømænd, der sejlede på havene, kunne se noget med en lang hale, som lå i vandoverfladen. De har sikkert troet, at det var nogle menneskelignende fisk, og sådan tror man, at myten om havfruer opstod.

Trusler

Søkoen elsker lunt vand og har ingen naturlige fjender. Desværre er søkoen alligevel en sårbar dyreart, fordi vi mennesker forurener, laver sluser, sætter fiskenet op og lignende – alle disse ting kan være farlige for en søko. Den er jo et pattedyr, der skal op og trække luft, og det gør den ofte. Derfor er den også tæt på vandoverfladen, hvor den kan blive ramt af både.