Sneugle

Harry Potters ugle

Hvad vejer den?
Mellem et og to kilo.

Hvor lever den?
I Nord- og Østgrønland, Canada, Alaska, det nordlige Rusland og det nordlige Skandinavien.

Hvor mange æg lægger den?
 
Sneuglen lægger normalt fem til otte æg, men i år med masser af føde lægger den op til 14 æg i reden.

Er sneuglen truet?
Den regnes for sårbar og er i tilbagegang.

Uglen, som lægger rede på jorden

Sneuglen er let at kende. Det er en stor, rundhovedet ugle med store gule øjne og et sort, krumt næb. Fjerdragten hos de fuldvoksne hanner er næsten helt kridhvid, men hunner og unge fugle har sorte eller brune tværgående striber. Ben og fødder er dækket af fjer, og uglen har store, knivskarpe kløer. Sneuglen har sin rede på jorden, og den beskytter reden meget aggressivt. Den kan finde på at angribe ræve, rensdyr og sågar mennesker, hvis den føler, at dens rede er truet.

Ungerne er meget sultne, og forældrene skal måske fange over tusind lemminger til deres unger, før de forlader reden! Sneuglen er fantastisk godt tilpasset et liv i de kolde arktiske egne, og den er så godt isoleret, at den nemt klarer temperaturer på minus 40 grader. En af de første sneugler, man har sporet med satellit, fløj fra Sibirien til Canada. Det var en tur på over 3.000 kilometer.

Sneuglen er set i Danmark

Hvis man er heldig, kan man en sjælden gang se en sneugle i Danmark. Om vinteren fra december til marts får Danmark af og til besøg af en enlig sneugle. Der går som regel flere år imellem, at der ses en sneugle i Danmark, men hvis det er svært for sneuglerne at finde føde nordpå, kan en del af dem godt trække langt mod syd. I 1961/62 så man således 14 forskellige sneugler i Danmark, og i vinteren 1999/2000 var der mindst 21 sneugler, der gæstede Danmark.