Sæl

Lever i verdens koldeste områder

Hvad vejer den?
Spættet sæl op til 130 kilo.

Hvor lang bliver den?
 
Spættet sæl cirka 170 centimeter.

Hvor meget vejer ungen, når den fødes?
 
Cirka 10 kilo.

Superdykkere

Der findes 19 arter af sæler i verden. Den største er søelefanten, hvor hannen kan veje op til to tons. De fleste af dem lever i nogle af verdens koldeste områder. For ikke at dø af kulde, både i det tilfrosne hav og på isen, har sæler et enormt tykt lag fedt (kaldet spæk) under pelsen.

De fleste sæler lever af fisk, blæksprutter og krebsdyr. Sæler er superdykkere, for eksempel kan grønlandssælen være neddykket i op til en time ad gangen. Rekordindehaveren er dog Weddellsælen, som kan holde vejret i helt op til 80 minutter og nå ned på 700 meters dybde. Sæler kan sove under vandet, og det er jo praktisk, når de er langt til havs. Uden at behøve at vågne svømmer en sovende sæl automatisk op til overfladen hvert 20. minut for at tage sig en mundfuld luft

Fødes i en fryser

Grønlandssælens unge bliver født på isen, nogle gange i minus 30 graders kulde eller værre. Den bliver født med en varm, hvid pels, men for at kunne overleve har den stadig brug for hurtigt at blive tyk og fed ligesom sin mor. Derfor er sælmælk ekstremt fed – mere end 10 gange federe end sødmælk, og ungen tager to kilo på om dagen. Ungen får kun mælk i små to uger, så forlader moren den pludselig og kommer aldrig mere tilbage. Ungen må lære sig selv at fiske og passe på rovdyr som isbjørne og spækhuggere.

Trusler

Tidligere har man fanget store mængder af sæler for deres pels – ikke mindst dræbte man mange grønlandssælunger for at bruge deres smukke, hvide pels til damefrakker. Nu fanger man ikke så mange sæler mere, og mange af dem er i fremgang.