Næsehorn

En pansret kæmpe

 

Hvad vejer det?
Hunnen vejer op til 2.000 kilo, hannen op til 3.600 kilo.

Hvad vejer en nyfødt næsehornsunge?
Den nyfødte kalv vejer omkring 60 kilo og kan rejse sig indenfor den første time. 

Hvor længe lever det?
 
Op til 50 år.

Dyrerigets udgave af en kampvogn

Der findes to næsehornsarter i Afrika. Det sorte og det hvide næsehorn. Det sorte er det mindste, men man kan bedst kende forskel på dem ved at kigge på deres mund. Det sorte næsehorn har en spids overlæbe. Det hvide næsehorn har en bred, næsten firkantet mund. 

Forskellen på deres munde skyldes deres foretrukne kost. Det sorte næsehorn bruger sin spidse overlæbe til at plukke blade, bær og kviste fra træer og buske. Det hvide næsehorn spiser derimod især græs, som den æder ved at gå rundt med hovedet sænket tæt ved jorden. 

Næsehorns næsten 2 cm tykke hud beskytter den mod Afrikas tornede vegetation. Men de er følsomme mod solskoldning og varme, så de køler sig ofte ned ved at dække deres store kroppe med mudder. 

Sort næsehorn lever ofte alene. Dog kan mor og datter blive sammen i længere tid. Hvide næsehorn er derimod sociale og er sammen i grupper 10-15 hunner og deres kalve. Hunner får sin første kalv, når hun er ca. 7 år og herefter føder en unge hvert tredje år. Hannen er parringsmoden som 10-12-årig. 

Fakta om næsehorn

  • Hvilke typer af næsehorn findes der? Der findes to typer af næsehorn. Det hvide og det sorte. Det hvide næsehorn kan blive 30-40 år og er større end det sorte.  
  • Hvad spiser et næsehorn? Det hvide næsehorn spiser græs. Det sorte næsehorn spiser blade, bær og kviste fra træer og buske. 
  • Hvad kan et næsehorn veje? En næsehornstyr kan veje op til 3 tons. 
  • Hvad hedder en næsehornsunge? En næsehornsunge hedder en kalv.
    Kalven kan klare sig selv, når den er 2½ år. 
  • Er det hvide næsehorn hvidt? Nej, det sorte og det hvide næsehorn har stort set samme farve. Det sorte næsehorn har en spids overlæbe, mens det hvide har en bred, næsten firkantet mund. 
  • Hvad er det indiske næsehorn? Det indiske næsehorn lever næsten udelukkende af højt græs, som det skjuler sig i. Det lever mest alene. Men voksne hanner mødes for at græsse sammen.  
  • Hvad er næsehornets horn lavet af? Næsehornets horn er lavet af keratin ligesom vores hår og negle. Det er med andre ord ikke et rigtigt horn og sidder kun fast i huden. Derfor kan det også slås af i slagsmål. Der kommer dog et nyt, der vokser frem med fem til ti cm om året.