En forhistorisk dræber
Hvor lever den?
Saltvandskrokodillen er udbredt fra Australien til Indien, især i floder og mangrover tæt på kysten.
Hvad spiser den?
Krybdyr, fugle, fisk og pattedyr, blandt andet kænguruer, tigre og vandbøfler.
Hvor gammel kan en krokodille blive?
Nilkrokodillen kan blive 100 år gammel.
Der har været krokodiller på Jorden i 225 millioner år. De opstod nogenlunde samtidig med dinosaurerne. Deres nærmeste nulevende slægtninge er fuglene. I dag findes der 23 arter af krokodiller fordelt på tre familier: ægte krokodiller, alligatorer og gavialer. Den største er saltvandskrokodillen i Australien, der kan blive op til syv meter lang og veje over et ton.
Krokodillerne har 64 til 68 sylespidse tænder. Hvis en krokodille taber en tand, vokser der straks en anden frem. På et helt liv kan den have over 1.000 tænder. Tænderne er beregnet til at holde fast på et byttedyr, men krokodillen kan ikke tygge eller klippe kød over. For at få bidder af et byttedyr bruger den i stedet sit ‘dødsrul’: Den griber fat i byttedyret og snurrer rundt om sig selv, indtil en luns ryger af.
Når en krokodillemor skal lægge æg, laver hun en rede. Nilkrokodillen graver et dybt hul i sandet, mens saltvandskrokodillen laver en stor kompostbunke af blade og grene. Krokodiller lægger omkring 50 æg ad gangen. Når ungerne er parate til at komme ud af æggene, kalder de på deres mor med skingre pip. Så graver moren æggene frem. Æggeskallen er læderagtig og sej, og det kan være svært for de små babyer at slippe ud. Derfor tager moren meget forsigtigt æggene i gabet og knuser skallen mellem tungen og ganen. Bagefter tager hun ungerne i munden og bærer dem ned til vandet.