Komodovaran

En kæmpeøgle

Hvad vejer den?
 
Op til 70 kilo.

Hvor lang bliver den?
Op til 310 centimeter.

Hvor lever den?
På et par små vulkanske øer i Indonesien (Asien), blandt andet Komodo-øen.

En moderne drage

Komodovaranen, eller ‘komododragen’, som den også kaldes, er verdens største øgle. Kæmpeøglen lever især af ådsler (døde dyr), men den kan også selv jage byttedyr såsom geder, hjorte og endda heste og vandbøfler, der vejer mange gange mere end den selv. Mellemstore dyr såsom hjorte nedlægger varanen ved at feje benene væk under dem med en hård tackling.

Giftigt bid

Komodovaranen har et giftigt bid! Det er et så kraftigt og giftfuldt bid, at det kan dræbe både mennesker og dyr. Kæmpeøglen bider sit bytte én enkelt gang og tilfører dermed sit bytte en slags nervegift, der langsomt dræber byttet, der enten dør af forgiftning eller af blodtab.

Øglen finder frem til byttet ved hjælp af sin fantastiske lugtesans. Den kan lugte et dødt dyr på fire kilometers afstand. Som en slange lugter den ved hjælp af sin lange, gule spaltede tunge.

Komodovaranen er en værre grovæder. Den kan æde, hvad der svarer til 300 bøffer i ét måltid! Varanen har lange, krumme og savtakkede tænder, og i modsætning til en krokodille kan den nemt tygge igennem skind og kød. Intet går til spilde, når en komodovaran går til bords. Den sluger også indvoldene, huden, knoglerne og hovene. Som en anden drage lever komodovaranen i huler.

Trusler

Den store øgle er først og fremmest sårbar, fordi den er sjælden. Den lever kun på ganske få øer i Indonesien, og man mener, at der blot er omkring 6.000 tilbage. Komodovaranen har tidligere været jaget, men er nu fredet. Nogle gange bliver den slået ihjel med gift af lokale, fordi den kan finde på at stjæle deres høns.