Kobraslange

Den dødbringende giftsnog

Hvad vejer den?
Op til ni kilo.

Hvor lever den?
 
I asiatiske regnskove, men kan også findes i både Afrika, Amerika og Australien.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)?
Æggene udklækkes efter 50 til 60 dage.

Er kobraslangen truet?
Nej.

En farlig slange

En kobra er navnet på en masse forskellige giftslanger. Nogle af dem hører til verdens farligste slanger. De udgør en del af giftsnogfamilien, der tæller hele 280 forskellige arter. I samme familie er også de afrikanske mambaer og verdens giftigste landslange, den småskællede taipan, som lever i Australien. Et bid af en taipan kan medføre døden i løbet af få minutter.

En kobraslange kan blive mellem halvanden og seks meter lang. Mest kendt er brilleslangen, der anvendes af de orientalske slangetæmmere. Den længste er kongekobraen, som lever i den asiatiske regnskov, men du kan også finde kobraslanger i både Afrika, Amerika og Australien.

Kobraslanger lever for det meste af gnavere, fugle, firben og æg. Kongekobraens latinske slægtsnavn (Ophiophagus) betyder ‘slangeæder’, da den som den største af kobraerne også æder andre slanger.

Kobraslanger lægger normalt mellem otte og 25 æg, og de udklækkes efter 50 til 60 dage. Når ungerne er udklækket, er de cirka 25 centimeter lange.

Den giftige dræber

Grunden til at kobraslanger er så farlige, skal findes i deres gift. Når en kobra føler sig truet, rejser den hovedet og den forreste del af kroppen og breder nakken ud. Kobraen har gift i sine hugtænder, og ud over at bide sine ofre kan nogle også spytte deres gift op til tre meter. Ofte går den efter øjnene for at blænde sin fjende, og på grund af en særlig teknik, hvor slangen vipper med hovedet imens, rammer den næsten altid plet.

Kobraens gift indeholder en nervegift, som går direkte ind og lammer offerets centralnervesystem. Offeret kan derfor ikke røre sig og mister lidt efter lidt evnen til at trække vejret. Nogle kobraers gift kan dræbe et voksent menneske inden for bare få timer. Giften indeholder også et stof, som nedbryder vævet i hjerte og muskler.