Kejserpingvin

Tyksak nær Sydpolen 

Hvad vejer den?
25 til 40 kilo.

Hvor lever den?
I Antarktis.

Hvor længe lever den?
 
Op til 20 år.

Verdens største pingvin

Den tykke kejserpingvin er verdens største pingvin. Den kan veje 40 kilo og blive en meter og 20 centimeter høj. Grunden til, at den er så tyk, er, at den lever i et af de koldeste steder i verden, nemlig Antarktis. Pingvinen har et tykt lag spæk og en tyk fjerdragt, så den ikke fryser.

Flyver under vandet
Kejserpingvinen kan svømme over 1.000 kilometer på en enkelt fisketur og flyver med sine vinger som en torpedo gennem vandet. Den er en fantastisk dykker og kan være nede i 20 minutter ad gangen og nå helt ned på 600 meters dybde. Kejserpingvinen lever af det samme som blåhvalen: lyskrebs. Lyskrebs er små rejelignende dyr, og dem er der masser af i havet omkring Antarktis. Kejserpingvinen spiser dog også fisk.

Yngler på isen

Ud på sommeren går kejserpingvinerne i land og laver en stor koloni på isen. Her danner hunnerne og hannerne par og parrer sig. Når der er gået to måneder, lægger hunnen et enkelt æg. Faren overtager straks ægget. Han lægger det oven på sine fødder og lægger sin store tykke mave ud over ægget som en dyne, så det ikke fryser til is. Moren tager derefter ud til havet for at skaffe fisk til ungen.

Fædrene står alene tilbage de næste par måneder. Når moren kommer tilbage, overtager hun ungen, og så er det farens tur til at vandre de mange kilometer hen ad isen og ud til havet. Når ungerne er et halvt år gamle, vandrer de sammen med forældrene ud til havet. Her hopper de i vandet og forlader forældrene. De vender ikke tilbage til deres koloni før flere år senere, når de selv skal til at yngle.

Trusler

Kejserpingvinens status i dag er næsten truet som følge af klimaforandringer.