Kaskelothval

Så stærk, at den kan sænke skibe

Hvad vejer den?
Hunnen vejer op til 20 tons, hannen op til 50 tons.

Hvor lang er den?
Hunnen bliver 12 til 14 meter, hannen 16 til 18 meter.

Hvor stor er ungen ved fødslen?
Omkring fire meter og vejer ét ton.

En heftig fætter på 57 tons!

Kaskelotten er verdens største tandhval. Den største han, man har vejet, nåede op på 57 tons. De største hanner kan veje mere end 50 biler og være halvanden gang længere end en bybus. Kaskelotten genkendes på sin store firkantede pande, som den blandt andet kan bruge til at stange med. Man har i gamle dage set den sænke hvalfangerskibe, der var fem gange større end den selv.

Kaskelothvalen er verdens bedste fridykker. Den kan dykke i længere tid og meget dybere, end noget andet dyr, der har brug for at komme til overfladen og trække vejret. Kaskelotten kan være neddykket i hele to timer ad gangen! Til sammenligning kan en søløve højst være nede i 12 minutter. Man har fundet den store hval på 2.200 meters dybde, og man mener, at den kan gå helt ned på tre kilometers dybde.

Den lammer byttet med lyde

For at navigere i mørket og finde frem til byttedyr bruger kaskelotten sonar ligesom delfinen. Det vil sige, at den udsender lyde og lytter efter ekkoerne. Det er den egentlige grund til, at kaskelotten har sin firkantede pande, for i panden sidder et meget avanceret redskab, der kan udsende høje lyde. Faktisk mener nogle biologer, at kaskelotten med sin pande kan udsende lyde med en sådan styrke, at de fungerer som skud og kan lamme blæksprutter og andre byttedyr.

Trusler

Hvalfangst har gjort, at kaskelothvalen har været i kraftig tilbagegang. Men siden 1980’erne har den været fredet og bliver nu kun fanget ganske få steder. Bifangst fra fiskeri og sammenstød med skibe koster stadig en del kaskelotter livet, så den betragtes i dag som sårbar.