Kæmpemyresluger

Med den lange spaghettitunge 

Hvad vejer den?
25 til 45 kilo.

Hvor lever den?
 I Syd- og Mellemamerikas savanner og tropeskove.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)?
Lidt over et halvt år.

En tunge så lang som tre stykker spaghetti

Kæmpemyreslugeren, der kan blive over to meter lang, lever af myrer og termitter. Den kan æde 30.000 hver dag – det bliver til over 10 millioner om året. Dens mund er lavet om til et slags sugerør, og den kan slet ikke åbne munden – den har ikke engang tænder. Til gengæld har den en lang, spaghettiformet tunge, som den kan stikke hele 60 centimeter ud af munden og langt ind i myrernes og termitternes rede. Især termitboer kan være hårde, men kæmpemyreslugeren er udstyret med nogle af verdens største kløer på forbenene, og med dem kan den bryde ind i selv betonhårde insektreder.

De skarpe, dåseåbnerformede kløer kan også bruges til at forsvare sig med. Hvis en kæmpemyresluger bliver angrebet, stiller den sig op på bagbenene og fægter vildt med sine våben. Den fægter nærmest i blinde, for med sine bittesmå øjne er den meget svagsynet, men rammer den, kan den give alvorlige snitsår. Endnu værre går det, hvis kæmpemyreslugeren får fat på modstanderen. Så klemmer den til af alle kræfter, og den er så stærk, at den kan omfavne en jaguar til døde.

Bruger halen som tæppe

Kæmpemyreslugeren har en lavere temperatur end de fleste andre pattedyr (inklusive os mennesker). For at holde varmen når den sover, ruller den sig sammen og dækker sig til med halen, som var det et tæppe.

Kæmpemyreslugeren får kun én unge ad gangen. Ungen rider på morens ryg, til den er næsten lige så stor som hende.

Trusler

Kæmpemyreslugeren bliver ikke jaget for sit skind eller kød, men den betragtes som sårbar, da dens levesteder bliver ødelagt, blandt andet fordi savannerne laves om til landbrugsområder. Desuden rammes myreslugeren i savanneområder af de brande, de lokale årligt tænder for at skabe åbne græsområder til deres kvæg.