Japansk makak

En sneabe i karbad

Hvad vejer den?
Hunnen vejer otte til 13 kilo, hannen 12 til 15 kilo.

Hvor lever den?
I Japan.

Hvad æder den?
 Frugt, frø, blomster, blade, svampe, knopper og bark.

Den invaderer japanernes spabade

Den japanske makak lever i koldere områder end nogen anden abe i verden. Den lever i Japans tilfrosne bjerge, hvor der om vinteren kan ligge over en meter sne. Aben har en tyk vinterpels, så den kan overleve kulden. Men for lidt over 40 år siden fandt den på en helt ny og højst usædvanlig måde at få varmen på.

Rundt om Japans vulkaner findes der nogle varme kilder. Ved et tilfælde fandt en ung hun ud af, at det var ganske dejligt at sidde i det varme vand, og hun begyndte at bruge disse naturlige karbade. Det blev til en hel mode, der spredte sig til alle de andre aber. I dag er det en fast del af de japanske makakers hverdag at hænge ud i de varme kilder om vinteren, ligesom mennesker går i sauna.

Vasker maden

På en ø i det sydlige Japan har de japanske makaker også lært at vaske maden. Hvis man lægger kartofler på stranden til dem, så skyller de sandet af kartoflerne, inden de spiser. De foretrækker at rense kartoflerne i havvand frem for ferskvand – som os mennesker kan de åbenbart godt lide salt på kartoflerne. Makakerne svømmer desuden udmærket og kan dykke efter skaldyr.

Gode fædre

De japanske makaker lever i flokke på 20 til 30 medlemmer. Hver flok ledes af én stor han. I modsætning til bavianer så hjælper hannerne til med ungerne. De bærer rundt på dem, pudser deres pels, fodrer dem og omfavner dem for at holde dem varme.

Trusler

Den største trussel mod de japanske makaker er, at skoven, de lever i, bliver fældet. Hvert år er der også tusindvis af aber, der bliver skudt eller fanget, fordi de kan ødelægge bøndernes marker og afgrøder. Men heldigvis betragtes de endnu ikke som en truet art.