Hvalhaj

Verdens største og mest ufarlige haj 

Hvad spiser den?
Krebsdyr og småfisk.

Hvor lever den?
I de varme tropiske have, blandt andet ud for Australien, Thailand, Filippinerne og Mexico samt i Det Røde Hav.

Hvor gammel bliver hvalhajen?
Man ved det ikke præcis, men den bliver først voksen, når den er omkring 30 år, så derfor tror man, at den kan blive over 100 år gammel, måske helt op til 150 år.

Kæmpehajen

Hvalhajen er verdens allerstørste haj. Den bliver normalt op til 12 meter lang, lige så lang som en bus, og den kan veje over 30 tons, lige så meget som seks elefanter tilsammen. Men rekorden for en hvalhaj er hele 20 meter.

Den plettede haj har omkring 3.000 tænder og et kolossalt gab, så den kunne sagtens have op til flere mennesker i munden på én gang. Men hvalhajen er ganske ufarlig for os mennesker, for dens tænder er meget små, og dens spiserør er så snævert, at hvis den får et større dyr i munden, bliver den nødt til at spytte det ud igen.

Forstørrelsesglas som gaffel?

Hvalhajen lever af bittesmå rejelignende krebsdyr, småfisk og blæksprutter. De fleste af de dyr, den spiser, er faktisk så små, at man skal bruge et forstørrelsesglas for at se dem. For at få fat på dem, må hvalhajen bruge en taktik, der er helt anderledes end sædvanlig haj-jagt. Den svømmer rundt med åbent gab og gylper op til halvanden million liter vand indenbords i timen. Vandet presses ud igen gennem hvalhajens gæller bagest i munden, og mellem gællerne sidder der nogle filtre. De fanger byttedyrene på samme måde, som en si ‘fanger’ risene, når man har kogt ris og hælder vandet fra.

Trusler

Hvalhajen er truet af fiskeri, specielt fordi dens finner bliver brugt til hajsuppe i Kina.