Grøn leguan

En rolig øgle

Hvor lang bliver den?
Den grønne leguan kan blive halvanden til to meter lang.

Hvor gammel kan en grøn leguan blive?
Den grønne leguan kan i fangenskab blive 10 til 15 år gammel.

Hvor mange unger får den?
Den grønne leguan lægger æg, og den kan lægge op til 40 æg per kuld.

Den er slet ikke farlig

Selvom den grønne leguan ser farlig ud med takker på ryggen, er den faktisk en rolig øgle, der mest lever af blade, blomster og frugter. I naturen lever den grønne leguan mest i skovområder i Syd- og Mellemamerika.

Den grønne leguan har en stor hudflap på hagen, som den kan rejse som et lille flag. Det lille hageflag er oftest størst hos hanleguanerne. Den grønne leguan er ligesom andre krybdyr vekselvarm. Det betyder, at den er nødt til at bruge varmen fra solen til at styre sin kropstemperatur. Når leguanen rejser sin hudflap på hagen, kan den bruge den som en solfanger, hvis den ligger i solen.

Den bruger pisk

I naturen er den grønne leguan sky og vil flygte, hvis man forskrækker den. Da den grønne leguan både kan klatre, svømme og løbe meget hurtigt, kan den være meget svær at fange. Hvis den føler sig trængt op i en krog, vil den puste sig op og prøve at skræmme sin modstander. Virker det ikke, vil den som en sidste udvej lave slag med halen. Slagene er utrolig kraftfulde, og det gør lige så ondt som at blive slået med en rigtig pisk.

Trusler

Dens skind bliver brugt som læder, og ungerne bliver solgt som kæledyr i USA og Europa. Det har gjort, at den grønne leguan er helt forsvundet mange steder, hvor den tidligere levede. I mange lande er der heldigvis kommet regler for handel, og nogle steder er man begyndt opdrætte dem på farme, hvor folk genudsætter de unger, der er født i fangenskab. På den måde kan man være med til at sikre, at der bliver ved med at være grønne leguaner i naturen.