Gorilla

Den største menneskeabe

Hvad vejer den?
Hunnen vejer op til 110 kilo, hannen op til 210 kilo.

Hvor lever den?
 
I regnskovene i det centrale Afrika.

Hvor meget kan en gorilla æde om dagen?
En han kan æde 25 kilo blade på en dag – det svarer til 150 salathoveder.

Sølvryggen

En hangorillas vrede er voldsom og skræmmende. Han drøner brølende rundt og viser tænder og trommer sig på brystet med knytnæverne. En hangorilla vejer lige så meget som en pony og er så stærk, at han kan vende vrangen ud på et bildæk. Han ville sagtens kunne brække nakken på en anden gorilla, en leopard eller et menneske.

Gorillaens vredesudbrud er dog næsten altid kun for at skræmme. Faktisk er det meget sjældent, at en gorilla uddeler rigtige øretæver. I modsætning til dens nærmeste slægtning, chimpansen, er gorillaen nemlig i virkeligheden et meget fredeligt og venligt dyr.

Gorillaer lever i flokke, der normalt indeholder fem til 10 medlemmer. Hver flok ledes af en ‘sølvryg’. Det er en stor, gammel han med sølvgrå pels på ryggen. Nogle gange brøler og slår sølvryggen sig på brystet for at fortælle andre gorillaer i området, hvor hans familie befinder sig. På den måde kan gorillaerne både undgå hinanden og undgå at komme op og slås med naboerne.

De hilser ved at gnubbe næser

Gorillaer hilser på hinanden ved at gnubbe næser, omfavne hinanden og tage hinanden i hånden. De bruger lang tid på at pudse pels på hinanden, og hunnerne sætter en ære i at få lov til at pudse pels på sølvryggen. Unge hunner babysitter ofte de små i flokken.

Trusler

Gorillaen er kritisk truet. Den bliver dræbt, både for at blive solgt som kød, og fordi den nogle gange ødelægger bøndernes marker og afgrøder. Desuden bliver skovene, som gorillaen lever i, fældet. I dag lever den kun i få, spredte områder.