Fossa

Madagaskars dygtige jæger 

Hvor lang er den?
 120 til 146 centimeter.

Hvad vejer den?
Cirka 14 kilo.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)?
 90 dage.

Det største rovdyr på Madagaskar

Fossaen er det største rovdyr, der lever på øen Madagaskar. Fossaens krop er mellem 60 og 76 centimeter lang, og dens hale er derfor lige så lang som kroppen. Den bruger sin lange hale til at holde balancen med, når den skal bevæge sig i træerne. Fossaen har nogle lange kløer, den kan trække ud ligesom en kat, når den skal kravle ned af træerne. Den kravler ned med hovedet først!

Fossaen jager og sover både dag og nat. Faktisk afhænger det af, hvilket humør og hvilke omstændigheder den er i. Fossaen er en god jæger, og den fanger alt fra fisk til fugle og mus. Dens vigtigste fødekilde er dog lemurerne, som kun findes på Madagaskar.

Bliver født i træer

Fossaen lever alene, bortset fra når det er yngletid. Når de skal kommunikere med hinanden, er det ved hjælp af duftmarkering.

Når fossaen får unger, føder den typisk to til fire. Ungerne bliver født i et træ eller en jordhule. De vejer kun mellem 80 og 100 gram, når de bliver født. De første mange dage har fossaungerne ikke øjnene åbne. De spiser først fast føde, når de er omkring tre måneder gamle. Når de er fire måneder, forlader de deres hule og begynder på fravænning fra moren. Dog kan en fossaunge først klare sig selv helt, når den er 15 til 20 måneder gammel.

Trusler

Fossaen er desværre sårbar, fordi dens leveområder i Madagaskar forsvinder.