Elg

Verdens største hjort

Hvad vejer den?
En elg kan veje helt op til 800 kilo.

Hvor hurtigt kan den løbe?
 Op til 56 kilometer i timen.

Hvor høj er en elg?
En elg kan blive over to meter høj!

En ordentlig krabat

Elgen er verdens absolut største nulevende art i hjortefamilien. Du kan kende den på dens store hoved og på hannens store, massive gevir. Elgen kan blive op til tre meter lang og over to meter høj, og en voksen elgtyr kan veje helt op til 800 kilo. Det er det samme som tre store motorcykler!

Elgen lever i skove og gerne i områder, hvor der er vandløb og søer. Faktisk er elgen en ret så god svømmer, og den kan blive under vandet et helt minut. Der er endda eksempler på, at elge har svømmet fra Sverige til Danmark over Øresund.

Der er kamp om hunnen

Elge parrer sig om efteråret, og her er det meget almindeligt, at elgtyrene kæmper om elgkøerne. Ofte går det ret vildt for sig, og elgtyrene kan pådrage sig slemme skader, der gør dem til et let bytte for rovdyr som ulve og bjørne.

Elgkøerne lever tit alene med deres kalve, mens hannerne strejfer rundt alene. Elgkøerne er drægtige (gravide) mellem 240 og 250 dage, og de føder for det meste én til to kalve. Når kalvene er fem måneder gamle, dier de ikke længere.

Trusler

Elgen har været næsten udryddet i Skandinavien for nogle hundrede år siden, men bestanden har siden været i voldsom fremgang. Og der lever nu alene i Sverige omkring 350.000 elge. Elgen er derfor ikke længere truet.