Blåhval

Verdens største dyr

 

Hvad vejer den?
Rekorden er omkring 180 tons.

Hvor lang er den?

Rekord: 33 meter og 60 centimeter.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)?

10 til 12 måneder.

Det største dyr

Blåhvalen er det største dyr, der nogensinde har eksisteret. Den er dobbelt så tung som den største dinosaurus, vejer lige så meget som 40 elefanter tilsammen, og bliver lige så lang som en flyvemaskine.

Blåhvalens tunge er så stor, at der kan stå 50 mennesker i dens mund, og dens hjerte vejer det samme som en mindre bil. Om sommeren svømmer blåhvalen flere tusind kilometer til havene omkring Nordpolen eller Sydpolen. Her propper den sig med små rejelignende dyr kaldet lyskrebs. Hver dag æder blåhvalen omkring fem tons lyskrebs, og den har netop travlt med at æde sig tyk og fed om sommeren, for resten af året får den ikke noget at spise.

God til at holde vejret

På trods af sin størrelse er blåhvalen en af de hurtigste hvaler. Den kan svømme 50 kilometer i timen – det er meget hurtigere end en delfin. Den kan dykke helt ned til 500 meters dybde og være dernede i 20 minutter ad gangen.

Trusler

I 1900-tallet blev blåhvalen jaget af hvalfangere, og mange steder blev den mere eller mindre udryddet. I dag er den fredet, men stadig truet.