BAVIAN

Kendt for sin røde numse

 

Hvor lever den?
I Afrika.

Hvad vejer den?
20 til 40 kilo.

Hvor længe lever den?
25 til 30 år.

Er bavianen truet?
Nej.

De hjælper hinanden

Bavianerne er meget sociale dyr. De bruger meget tid på at rense hinandens pels. Det er ofte den svageste i flokken, der står for rensningen af pelsen, men til gengæld får den beskyttelse. Bavianerne lever i familieflokke, hvor der er én han og seks til otte hunner og deres unger. Ud over den lille flok kan familleflokkene samles i større grupper på op til 50 aber. Det er en fordel for dem om natten, for det er på det tidspunkt, hvor deres værste fjende, leoparden, går på jagt. Den store flok af bavianer hjælper hinanden med at advare de andre om, at en leopard er på vej.

Den røde bagdel

Bavianen er kendt for sin røde numse. Hvis hunnen er klar til parring, vil hun præsentere sig for hannen ved at vende den røde numse imod ham og tage halen til siden.

En speciel rangorden

Bavianerne lever i rangorden. Det vil sige, at den øverste hanbavian er ham, der ‘bestemmer’ i flokken og sørger for, at der er ro og orden i gruppen. Når en unge bliver født, får den automatisk samme status i flokken som moren har. Så hvis moren har en høj status i flokken, vil ungen også få en høj status.