Antilope

Det lynhurtige klovdyr

 

Hvad spiser den?
Alle antilopearter spiser planter, men én enkelt underart kan også finde på at spise insekter, små fugle og pattedyr.

Har alle antiloper horn?
Alle antilopearter har en form for horn. Hos nogle arter er det dog kun hannerne, som har horn.

Er antilopen truet?
Mange arter af antiloper bliver jaget for deres kød men også for deres horn, som nogle folkegrupper i Afrika bruger til hjemmelavet medicin.

Antilopen er rovdyrenes livret

Der findes mange forskellige slags antiloper. Den mindste art, den lille kongeantilope, vejer kun cirka tre kilo, mens den store eland kan veje helt op til et ton. Det er et slankt dyr med tynde ben og bygget til at kunne løbe hurtigt. Antilopen har været på jorden lang tid før mennesket, og et af de ældste fund er mellem 25 til 30 millioner år gammelt. De fleste antilopearter lever på Afrikas savanner.

Den er altid på vagt

Antilopen er et meget frygtsomt og sky dyr, og den er konstant på vagt over for fjender i form af for eksempel løver. Mens antilopearter som for eksempel gnuer bruger deres størrelse som forsvar, så forsvarer de mindre antiloper som gazeller sig med deres fart. En gazelle kan løbe helt op til 100 kilometer i timen, og over meget lange afstande kan den holde en fart på 50 kilometer i timen. Bagbenene er ofte kortere end forbenene, og det giver antilopen mulighed for at komme hurtigt op i fart.

Vidste du, at nogle antiloper kan overleve uden at drikke vand? De klarer sig nemlig udelukkende af væde fra den føde, de æder. Det vil sige, at de kan leve af den væske, som findes i deres føde.