Anakonda

Verdens STØRSTE slange

 

Hvor mange slags anakondaer findes der?
Fire forskellige arter. Den største hedder grøn anakonda eller stor anakonda.

Hvem er anakondaen i familie med?
Boaslangerne

Hvor længe lever den?
 Op til 50 år.

Anakondaen er en kvælerslange

Anakondaen lever i Sydamerikas jungler og sumpe. Den er verdens største og stærkeste slange. Den kan blive over ni meter lang, være tyk som et traktordæk og veje op til 250 kilo (lige så meget som tre voksne mænd). I længde kan den overgås en smule af netpytonen i Asien, men anakondaen er meget kraftigere og tungere.

Hunnen bliver meget større end hannen – man ved ikke hvorfor. Anakondaen er ikke giftig, den er en kvælerslange, der slår sine byttedyr ihjel med rå muskelkraft. Den snor sig rundt om byttet som en spiral og klemmer så hårdt til, at byttet enten bliver kvalt, fordi det ikke kan trække vejret eller får presset brystkassen så meget sammen, at dets hjerte ikke kan slå ordentligt.

I én mundfuld

Den enorme slange tygger ikke maden, men sluger byttet i én mundfuld. Slangers kæber sidder ikke sammen bagtil som hos mennesker, og derfor kan de åbne gabet enormt højt op. En kvælerslange kan sluge et dyr, der er lige så tykt som det tykkeste sted på slangens egen krop – det ville svare til, at vi skulle sluge et får i én bid. Anakondaen kan æde flodsvin, hjorte, tapirer, alligatorer og selv jaguarer.

Efter et godt måltid kan der gå flere måneder, før anakondaen bliver sulten igen. Den kan faktisk overleve i helt op til to år uden at spise.

Trusler

Anakondaer bliver som andre kvælerslanger fanget for deres skind. Den største trussel mod kæmpeslangerne er dog, at deres leveområder bliver ødelagt – at regnskoven bliver fældet, og at sumpområderne bliver forurenet.