I 50 år har WWF Verdensnaturfonden sammen med danskerne kæmpet for klodens vilde dyr og natur. Sammen har vi vendt udviklingen for bjerggorillaerne, tigerne, pandaerne og mange flere arter og naturområder over hele kloden.
Vores 50 års fødselsdag er en god anledning til at se tilbage på nogle af de nyeste resultater, vi har skabt sammen. Det er også et vidnesbyrd om, at kampen ikke er slut. At der er meget mere tilbage at kæmpe for. Og at vi sammen gør en verden til forskel.
Flip kortene og læs om vores mange wins for naturen.
Vi beskytter Europas Amazonas
Med din støtte har vi sammen med lokalsamfund, myndigheder og partnere i Europa lavet verdens første beskyttede flodlandskab med floderne Donau, Drava og Mura. Flodlandskabet bliver kaldt for ‘Europas Amazonas,’ og strækker sig over 700 kilometer, som forbinder millioner af hektar landskab og heriblandt 13 beskyttede områder.
Vi hjælper havskildpadder ud i havet
Med din støtte har vi i løbet af de seneste 15 år hjulpet 220.000 nyudklækkede havskildpadder fra 6.000 reder ud til havet på stranden Akyatan i Tyrkiet.
God fremgang for den iberiske los
Med din støtte har vi reddet den iberiske los fra at være tæt på at uddø i det sydvestlige Europa. I dag er antallet af den iberiske los på mere end 1.100, hvorimod der i 2002 var færre end 100.
Sikker vandgennemstrømning i Mexico
Med din støtte har vi hjulpet med at sikre vandgennemstrømning i 295 bassiner fordelt i Mexico, hvilket sikrer vandforsyning til naturen og 45 millioner mennesker.
Tropisk regnskov som nationalpark i Colombia
Med din støtte har vi samarbejdet med lokalsamfund og myndigheder, om at etablere verdens største tropiske regnskov nationalpark på 4.3 millioner hektar i den Colombianske del af Amazonas.
Forbud mod handel med elfenben
Med din støtte har vi sat en stopper for illegal handel med elfenben i Kina og Singapore.
Monarksommerfuglen kan vandre frit
Med din støtte har vi beskyttet Monarksommerfuglens vandring fra det nordlige Amerika mod syd til det centrale Mexico. Sommerfuglen er ikke truet, men dens vandring er i stor fare. Den lever på få kvadratkilometer og alle former for skade af dens levested, har seriøse konsekvenser.
30 store byer stopper plastikforurening
Med din støtte samarbejder vi med over 30 storbyer i både Asien og Europa om at forhindre, at plastik fra byerne kommer ud i naturen. Omkring 60 procent af alt plastik i havene stammer fra urbane områder. Målet er, at der i 2030 er 1000 plastik-smarte byer.
Bjerggorillaens fremtid ser lysere ud
Med din støtte har vi set en stigning på 25 procent i antallet af bjerggorillaer på 10 år. Selvom der kun findes omkring 1.000 vilde bjerggorillaer, ser fremtiden lysere ud i dag. I tæt samarbejde med lokalsamfundet og myndighederne i Øst- og Centralafrika er bjerggorillaens oprindelige levested blevet beskyttet.
Naturens vigtige rolle i kampen mod klimakrisen
I samarbejde med forskere og politiske beslutningstagere har vi vist, hvilken afgørende rolle naturen har i at tackle klimakrisen. Vigtigheden i naturbaserede løsninger er endelig blevet tilgodeset, og her har WWF spillet en stor rolle.
Forbud mod krybskytteri i Myanmar
Med din støtte har vi sat en stopper for krybskytteri af elefanter i vigtige områder i Myanmar.
Bæredygtigt landbrug i Zimbabwe
Med din støtte har vi i samarbejde med vores partnere støttet bæredygtigt landbrug i Zimbabwe. Det har hjulpet 15.000 mennesker til at få en bedre indkomst og madsikkerhed samtidig med, at vi forhindrer ødelæggelsen af skove.
Solenergi i Uganda
Med din støtte har vi i samarbejde med regeringen leveret solenergi til hundredvis af hjem samt skoler, klinikker og virksomheder i Uganda. Alt sammen til fordel for menneskerne, naturen og klimaet.
Fordobling af jaguarbestanden i Argentina
Med din støtte har vi med hjælp fra lokalsamfundet og andre partnere set en fordobling af jaguarbestanden i Argentinas Atlantiske Skov. Jaguaren er stadig udsat, fordi den mister levesteder og er udsat for krybskytteri.
Bæredygtigt fiskeri i Stillehavet
Med din støtte har WWF været ledende i at skabe et innovativt tracking system med blockchain teknologi. Systemet skal sikre, at fiskene, vi spiser fra Stillehavet, er bæredygtige.
Beskyttet vandområde i Antarktisk
Med din støtte har vi været med til at etablere verdens største beskyttede havområde, som dækker over 1,5 millioner kvadratkilometer i havet nær Antarktisk. Det er dog kun otte procent af havet, som er blevet beskyttet.
Antallet af pandaer er steget
Med din støtte har vi sammen med myndigheder og lokale folk fået en stigning i antallet af pandaer på 68 procent over de sidste 40 år. I dag er bestanden på 1.800 pandaer.
21 vådområder beskyttet
Med din støtte har vi hjulpet med at få 21 vådområder i Madagaskar anerkendt som internationalt vigtige. De lokale myndigheder skal sikre vigtige vildmarker for mennesker og dyreliv.
Flere træer til orangutangerne i Borneo
Med din støtte har vi i samarbejde med vores partnere fået plantet 300.000 træer og genetableret 2.400 hektar af nedbrudt skov i Borneo. Det er blandt andet med til at sikre orangutangen og andet dyreliv.
Odderne er beskyttet mod japansk handel
Med din støtte har vi i samarbejde med vores partnere hjulpet med at sikre de oddere, som var truet af Japans kæledyrs handel. De har nu det højeste niveau af beskyttelse.
Verdensrekord i Københavns havn
Med din støtte har vi nået en verdensrekord. Under overfladen i Københavns Havn gemmer 100 biohuts eller såkaldte fiskebørnehaver sig. Fiskebørnehaverne er med til at skabe mere biodiversitet i havnen, da de fungerer som forrådskammer og skjulested for mindre fisk.
Små løvfrøer kvækker snart i mosen
Med din støtte har vi gravet 15 nye søer og vandhuller i Geding-Kasted mose nord for Aarhus. Søerne er nye levesteder for Danmarks mindste frø, der er gået massivt tilbage siden 1950’erne, fordi dens ynglesøer og vandhuller er blevet drænet. Forventningen er, at området om et par år bliver et hotspot for løvfrøer.
Kæmpe donation til koalaerne og den australske natur
Med din støtte indsamlede vi i 2019 over 10 millioner kroner til genoprettelse af naturen i Australien efter skovbrandene hærgede i vinteren. Flere tusinde dyr, heriblandt koalaen, var stærkt påvirket. I dag er omkring 50.000 koalavenlige træer blevet plantet.
Pukkelhvalen svømmer fredeligt i Nuuk Fjorden
Med din støtte har vi sikret pukkelhvalerne i Nuuk Fjorden. De store hvaler er blevet fredet med en kommunalvedtægt. De seneste 10 år har pukkelhvalerne været i drastisk tilbagegang. Derfor er det en kæmpe milepæl for WWF, pukkelhvalerne og Grønland.
Flere sommerfuglearter er fredet i Danmark
Med din støtte fik vi i 2020 fredet 33 truede sommerfuglearter i Danmark. Det betyder, at de ikke længere må indfanges i naturen. I Danmark har vi 75 hjemmehørende arter af dagsommerfugle, men 12 af dem er allerede forsvundet og over halvdelen af dem, vi har tilbage, er sårbare eller truede.
Danskernes haver bliver vildere og vildere
Siden 2020 har vi engageret danskerne til at gøre deres haver og altaner mere vilde. I vores kampagne Danmarks Vilde Haver bliver de danske have- og altanejere dus med havens insekter, fugle og andre vilde arter. I 2021 havde vi 3.044.060 kvadratmeter vilde haver og 2022 kom vi op på 3.959.072 kvadratmeter.
Den store hvalhaj er sikret med økoturisme
Med din støtte er hvalhajen blevet en del af økoturismen på Filippinerne. Den store fisk er en attraktiv turistattraktion, og nu gavner turismen både lokalsamfundet og hvalhajerne.
En million træer er blevet plantet i Uganda
Med din støtte har vi i Rwenzori Mountains National Park i Uganda opnået en vigtig milepæl. Over en million træer er blevet plantet i en bufferzone omkring nationalparken, som giver de lokale adgang til bæredygtige træressourcer og stabil indkomst, samtidig med at biodiversiteten prioriteres.