Giv dine plastikvaner et knæk

Danskerne vil gerne træffe bæredygtige valg i hverdagen. Men når det kommer til plastik, så er det en jungle af plastiktyper, vejledninger og råd, som man nemt kan fare vild i.

WWF Verdensnaturfonden og Tuborg har sammen lavet seks guides, der giver dig konkrete råd til at bruge plastik mere bæredygtigt i din hverdag.

Find den guide, der passer til dig og din situation, så du let kan forbedre dine plastikvaner allerede i dag.

Hvor vil du reducere plastik?
Foreninger & forbund Kontoret Institutioner Spisesteder Events Hjemmet
Foreninger & forbund
Samarbejdspartner: Danmarks Idrætsforbund (DIF)

Det er tid til at få nye plastikvaner på banen. Det behøver ikke at være hverken svært eller uoverskueligt at reducere plastikforbruget i din forening eller dit forbund.

Download vores guide her, og se, hvor nemt det kan gøres!

Kontoret
Samarbejdspartner: Dansk Industri

Åbner man dørene til kontorerne i Danmark, så har mange af dem en række dårlige plastikvaner til fælles. Vi har samlet nogle nemme og konkrete råd til, hvordan du kan affaldssortere, genbruge eller genanvende plastikaffaldet på kontoret, så også dine gode plastikvaner kan komme på arbejde.
Find guiden til kontoret her!

Institutioner
Samarbejdspartner: Børn- og Ungeforvaltningen, Odense Kommune

I institutioner kan kampen mod overflødig plastik blive til en leg. Vi har zoomet ind på vuggestuer, børnehaver, grundskolen, dagplejer og uddannelsesinstitutioner generelt og giver konkrete råd til at reducere plastikforbruget i samarbejde med børn og unge.

Download guiden her, og kom i gang med det samme.

Spisesteder
Samarbejdspartner: HORESTA

Står der engangsplastik på menuen? Så serverer vi her et alternativ.
Tiltag mod engangsemballage og -service af især plastik er på vej, og en række plastikprodukter bliver snart forbudt eller omfattet af øgede afgifter eller udvidet producentansvar.

Download guiden her, og gør dit spisested klar til at imødekomme de nye plastikregler.

Events
Samarbejdspartner: Dansk Live

Engangsplastik og events går hånd i hånd – eller gør de? Der er heldigvis masser af gode idéer til, hvordan events kan afvikles, uden at det koster på engangsplastik-kontoen og med øget fokus på genbrug.

Få inspiration til din næste event uden engangsplastik her.

Hjemmet
Samarbejdspartner: Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF)

Plastik er en del af de fleste danske hjem. Der findes dog bæredygtige alternativer, som kan erstatte meget af den engangsplastik, der fylder i hverdagen.

Download guiden til hjemmet her, og få tips og tricks til at forbedre dine plastikvaner i dit hjem.

Fra idé til plastik-knæk

Vi valgte seks samfundsområder, hvor mange danskere færdes.

Vi udvalgte en partner for hvert samfundsområde.

Partnerne henviste os til en case, som vi undersøgte plastikvanerne hos, mens vi bidrog med gode råd og vejledning.

Den indhentede viden blev beskrevet i seks guides.

Cases og partnere gav feedback på indholdet, og vi færdiggjorde de seks guides.

Rådene i vores guides er et sammenkog af viden fra WWF’s plastikrådgiver og den viden, vi har indhentet ude hos de forskellige cases.

Affaldshierarkiet:
det solide fundament

Foruden den viden, som vi har hentet hos de forskellige cases, hviler løsningerne i Det Store Plastik-Knæk solidt på affaldshierarkiet. Det angiver nemlig, hvordan man på mest bæredygtig vis håndterer og behandler plastikaffald.

Du kan derfor også bruge affaldshierarkiet i din organisation. For hver plastikudfordring, du har, starter du blot oppefra i affaldshierarkiet og bevæger dig nedad. Jo kortere ned, du kommer, jo bedre for miljøet. Prøv det af!

Affaldshierarkiet
Affaldsforebyggelse
Genbrug
Genanvendelse
Energiudnyttelse
Deponi

Affaldsforebyggelse

Det bedste, du kan gøre for miljøet, er at begrænse plastikaffald alle de steder, det er muligt. Derfor bør du altid som det første vurdere, om det konkrete plastikprodukt, du står med, overhovedet er nødvendigt.

Genbrug

Hvis plastikproduktet ikke kan undværes, så anbefaler vi, at du som det næste undersøger, om det kan genbruges i samme form ved hjælp af f.eks. en opvask eller en genopfyldning.

Genanvendelse

Kan hverken affaldsforebyggelse eller genbrug tages i brug i forhold til dit konkrete plastikprodukt, så er næste step at se på, om det kan genanvendes i høj kvalitet og bruges til nye produkter.

Energiudnyttelse

Hvis plastikken hverken kan genbruges eller genanvendes, så kan du undersøge, om den kan omdannes til energi og varme på et forbrændingsanlæg. Denne løsning er langt fra optimal, men dog bedre end deponering.

Deponi

Det værste for miljøet er deponering, som kun anbefales til farligt affald, der ikke kan energiudnyttes.

Baggrund

WWF Verdensnaturfonden og Tuborg står bag ‘Det Store Plastik-Knæk’ – et projekt, som skal inspirere danskerne til at bruge plastik på den mest bæredygtige måde. Projektets resultat er en række guides med konkrete løsninger inden for følgende seks samfundsområder: hjemmet, spisesteder, institutioner, foreninger og forbund, kontoret og events.

Løsningerne er udviklet på baggrund af undersøgelser inden for de seks samfundsområder, og de bygger derfor på erfaringer fra danskernes hverdag. Løsningerne er inddelt i forskellige sværhedsgrader, så der både er noget til dem, som har været opmærksomme på deres plastikforbrug længe, og dem, der først skal til at i gang.

Kort sagt er formålet at knække dårlige plastikvaner og reducere mængden af plastik, som ender i naturen.

 

WWF Verdensnaturfonden

WWF Verdensnaturfonden er den danske afdeling af den internationale miljøorganisation WWF, der i alt har mere end fem millioner støtter på tværs af fem kontinenter, kontorer i 80 forskellige lande og mere end 1200 aktive projekter til naturbevarelse. Plastik har gennem længere tid været i fokus hos WWF Verdensnaturfonden, da meget plastik desværre ender i naturen. Der gør det stor skade både på naturen og de dyr, der lever i den. Det Store Plastik-Knæk er ét i en række af initiativer, hvor WWF Verdensnaturfonden arbejder med at ændre uhensigtsmæssig plastikadfærd.

Tuborg

Tuborg er Danmarks største ølmærke; hver tredje solgte øl i landet er en Tuborg, og det forpligter at være Danmarks foretrukne. Tuborg er en del af Carlsberg familien, et af verdens førende bryggerier og har ambitiøse bæredygtighedsmålsætninger, der er beskrevet i ” Together Towards Zero” programmet. Programmet består af fire ambitioner: NUL CO2 udledning, NUL vandspild, NUL uansvarligt alkoholforbrug og en NUL ulykkeskultur. Hver af disse understøttes af individuelle mål, der fører frem mod 2022 og 2030.