Tak fordi du har givet et træ. Uanset om du har givet det i gave eller købt det til dig selv, skal du vide, at det gør en stor forskel for naturen og verdens vilde dyr.
I Ugandas landdistrikter op ad nationalparken Rwenzori Mountains ligger WWF’s grønne skoler. Børnene, der bor her, lever tæt på naturen og er dybt afhængige af den for at få mad, beskyttelse og rent vand. De mærker for alvor, hvordan klimaforandringer og rovdrift på skove, dyr og land påvirker naturen og dermed deres sikkerhed og sundhed. Derfor tæller hver et eneste plantet træ i kampen mod at bremse klimaforandringerne.
I det vestlige Uganda ligger WWF’s fire skovområder: Bugoma, Kagombe, Kitechura og Ibambaro. Her fokuserer projekterne på at genoprette de ødelagte skove, plante nye træer og beskytte de eksisterende naturlige skovområder. Samtidig er der iværksat aktiviteter, der skal forbedre lokalbefolkningens levevilkår, såsom biavl, dyrkning af svampe og udvikling af bæredygtige alternativer til træprodukter og brænde.
På baggrund af et ønske om at skabe to illustrationer, der fremhæver træsorternes unikke karakteristika, har designer og illustrator, Thit Thyrring skabt sin kunstneriske fortolkning af Kigelia africana og Zanthoxylum gilletii.
Thit Thyrring er kendt for sit grafiske udtryk, synlige penselstrøg og ekspressive farvevalg, som også skinner igennem på plakaten. Plakaterne kan både hænge alene eller komplimentere hinanden sammen.
Når du køber plakaten af WWF Verdensnaturfonden i samarbejde med Thit Thyrring, bidrager du til WWF’s arbejde med naturbevarende projekter, der gavner både naturen og de vilde dyr.
De fem hjemmehørende træsorter, der bliver plantet i Uganda, gør en verden til forskel, og bidrager på vær deres måde.
Her kan du læse mere om de to udvalgte træsorter, samt de resterende tre træsorter, der bidrager til at hjælpe naturen, lokalbefolkningen og de vilde dyr.
Kigelia africana, også kaldet pølsetræet, er hjemmehørende i det tropiske Afrika og trives i åbne skovområder, langs flodbredder og vandløb. Træet er kendetegnet ved sine karakteristiske, pølseformede frugter, der kan blive 30-60 cm lange og veje op til 14 kg.
Træet har mange funktioner, og både mennesker og dyr drager fordel af dets ressourcer. Den store, brede krone giver vigtig skygge, og folk langs floderne har i mange år udhulet træets stamme til at bygge kanoer og brugt barken til at fremstille xylofoner. Både Kigelia-frugten og bladene har desuden længe været anvendt til traditionelle medicinske formål.
Zanthoxylum gilletii, også kendt som African satinwood, er hjemmehørende i det tropiske Afrika og trives i regnskove, nær skovplantager og på skovklædte savanner. Træet er kendetegnet ved sin lange, cylindriske stamme med torne og palmelignende blade. Det bidrager til at beskytte jorden mod erosion og giver samtidig skygge for den stærke sol.
Træet er kendt for sit holdbare og slidstærke træ, som ofte bruges til tømrerarbejde og tungere konstruktionsopgaver. Derudover fungerer det som en vigtig kilde til trækul og brænde samt en værdifuld ressource i traditionel medicin.
Bambus kaldes også Afrikas vidunderplante, fordi det vokser hurtigt, ikke behøver at blive genplantet efter høst, og kan bruges til mange forskellige formål. Planten er teknisk set en græssort og kendetegnes ved sine lange stængler, der kan blive op til 40 meter høje.
I Uganda bruges bambus blandt andet til byggeri, opvarmning af hjem, som fysisk barriere mod oversvømmelser, til at beskytte jorden mod erosion og som føde til både mennesker og dyr. Bambus kan også anvendes til at producere tøj og transportmidler.
Khaya-træet, også kendt som afrikansk mahogni, er hjemmehørende i det tropiske Afrika. Træet vokser i flodnære skove og savanne-skovområder med højere nedbør. Det kendetegnes ved at blive 15-30 meter højt, og på træet sidder hvide blomster og blade i spiralformation.
Khaya-træet bidrager også med skygge, og dets omfattende rodsystem hjælper med at stabilisere jorden og forhindre erosion. Træet anvendes til møbelproduktion og tømmerarbejde, mens den bitre bark bruges til traditionelle medicinske formål.
Prunus africana, også kendt som afrikansk kirsebærtræ, er en værdifuld træart, der er hjemmehørende i de tropiske områder af Afrika. Træet findes ofte i højlandsskove og på skråninger, hvor det trives i fugtig, godt drænet jord. Prunus africana kan nå en højde på op til 20 meter og kendetegnes ved sine glinsende, mørkegrønne blade samt de smukke, hvide til lyserøde blomster, der sidder i klaser.
Træet spiller en vigtig rolle i det lokale økosystem ved at give skygge og skabe levesteder for forskellige dyrearter. Barken er rig på bioaktive forbindelser og anvendes i traditionel medicin.