Republikken Madagaskar ligger i det Indiske Ocean og er verdens fjerde største østat. Den ligger omkring 400 kilometer fra Mozambique på Afrikas østkyst. Fem procent af alle verdens dyre- og plantearter lever på øen. Og størstedelen af arterne på øen lever ingen andre steder.
Øens isolation gennem millioner af år har skabt helt unikke dyre- og plantearter, som har udviklet sig uafhængigt af resten af verden. Disse kaldes endemiske arter og gør Madagaskars natur helt særlig – men også ekstra sårbar.
Menneskelige aktiviteter truer øens enestående natur. Afskovning er det altoverskyggende problem. Fra 2001 til 2023 har Madagaskar ifølge Global Forest Watch mistet omkring 29 procent af landets trædække.
Også krybskytteri og illegal handel med vilde dyr er et stort problem for øens biodiversitet. En rapport fra 2023 udarbejdet af organisationen TRAFFIC viser, at der over en periode på 21 år er beslaglagt 144.478 enkelte dyr eller planter, der alle oprinder fra Madagaskar. Arterne forsøges typisk at smugles til Sydøstasien.
I WWF har vi etableret flere projekter i samarbejde med Danida og VELUX Gruppen med henblik på at styrke biodiversiteten, genoprette naturen og hjælpe lokalsamfundene.
Med VELUX Gruppen arbejder vi blandt andet på at beskytte og genoprette mangroveskov i Manambolo-Tsiribihina-landskabet i det vestlige Madagaskar. I samarbejde med lokale myndigheder har vi indtil videre sat gang i genopretningen af 60 hektar degraderet mangroveskov gennem plantningen af mere end 24.000 hjemmehørende træer. Arbejdet er dog kun lige begyndt, og det forventes, at der genoprettes yderligere 1.000 hektar i 2025 og adskillige tusind de kommende år.
Derudover har vi opbygget et netværk af frivillige, som patruljerer i områder, hvor krybskytterne typisk opererer.