Danmarks naturressourcer for 2023 er opbrugt

Den 28. marts har Danmark opbrugt sine naturlige ressourcer for 2023 som et af de første lande i verden. Dagen er kendt som ‘Overshoot Day’. Resten af året bruger vi således flere ressourcer Jorden naturligt kan genskabe resten af året. Læs, hvad du selv kan gøre her.

Fem gode råd til at minimere dit aftryk

Tænk dig om, før du køber nyt.

Tænk, før du køber nyt. Køb og sælg brugt, og send dine gamle ting til genanvendelse, når du ikke har brug for dem længere. Reparér dine ting i stedet for at købe nyt. Det koster op imod 1.400 liter vand at producere en enkelt t-shirt, så der er mange ressourcer at spare, hvis du køber og sælger brugte ting.

Skær ned på affald og plastik.

Skær ned på affald og plastik. Danmark er et af de lande, der producerer mest husholdningsaffald per indbygger. Drop varer, der er unødigt pakket ind i emballage, og sortér eller genanvend dit affald. I snit smider hver dansker 33 kilo plast i skraldespanden hvert eneste år. Find bæredygtige alternativer til engangsplastikken, og få masser af andre gode plastikråd her.

Tænk over, hvad du putter i munden.

Spis flere grønsager, mindre kød og mindsk madspild. Fødevarer er skyld i knap 60 procent af det globale tab af biodiversitet. Du kan derfor spare på naturens ressourcer, hvis du tænker over, hvad du spiser. Spis mere grønt og mindre kød, og køb gerne bæredygtig, lokalt produceret mad – og vælg fisk, der er fanget med bæredygtige redskaber, og arter, der ikke er overfiskede. Se, om fisken er bæredygtig fanget i WWF’s fiskeguide.

Rejs og transportér dig klimavenligt.

Tænk derfor over, hvordan du rejser og transporterer dig klimavenligt. Benyt offentlig transport i stedet din egen bil, hvis du kan, og overvej at tage toget på ferie i stedet for at køre selv.

Vælg en grøn pensionsopsparing.

Flere og flere pensionsselskaber er begyndt at tænke biodiversitet ind i deres investeringsstrategi. Vil du gerne leve klimavenligt – eller hvis du allerede gør en aktiv indsats – kan du med fordel vælge en grøn pensionsopsparing. Det kan samtidig være en god forretning. Få gode råd til en grønnere pensionsopsparing her.

Earth Overshoot Day markerer den dag på året, hvor vi mennesker har opbrugt alle jordens ressourcer. I år er dagen d. 28. juli. Herefter begynder vi at forbruge flere naturressourcer, end hvad vores klode kan nå at genskabe på et år. Vi fisker flere fisk, end havet genskaber. Vi fælder flere træer, end jorden kan nå at gro.

Hvem laver udregningen?

Den private tænketank Global Footprint Network udregner hvert år datoen for Overshoot Day i Danmark og resten af verden. Regnestykket bag modellen er kompliceret. Data stammer primært fra FN’s opgørelse over jordens ressourcer og vores forbrug.

Beregningen viser, hvornår efterspørgslen på naturens ressourcer – det økologiske fodaftryk – overstiger, hvad jorden kan nå at genskabe samme år – dens biokapacitet. Læs mere om udregningen bag Earth Overshoot Day her.